lenzen

Lenzen

Verschillende soorten lenzen

Er is een veelvoud aan lenzen verkrijgbaar bij Binnenhof Optiek. Bij ons krijgt u advies op maat, om er zeker van te zijn dat u zo comfortabel mogelijk en een maximaal zicht behaald.

Harde lenzen

De vormstabiele (vroeger harde) contactlens kennen we het langst. Door ontwikkelingen in de materialen waaruit de contactlens bestaat en de verbeteringen in het design van de lenzen is het woord harde lens veranderd naar vormstabiele lens. Aanmeting van vormstabiele lenzen vraagt meer kennis en vaardigheid dan het aanmeten van een zachte lens. Deze vormstabiele lens moet goed aangepast zijn aan de bolling van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Daarom zal een aanmeting van vormstabiele lenzen ook meer tijd in beslag nemen.

De cliënt moet in het begin wel wennen aan het dragen van de vormstabiele lenzen. De gewenningstijd is dan ook langer dan bij de zachte lenzen. In het begin voelt de cliënt de lenzen op het oog bewegen, maar op een gegeven moment verbetert het draagcomfort aanzienlijk. Wel blijft men bij het dragen van de vormstabiele lenzen het goed voelen als er een vuiltje onder zit. De gemiddelde vormstabiele lens gaat over het algemeen ongeveer 3 jaar mee. Bij zeer hoog zuurstofdoorlatende materialen is de vervangingstermijn korter. De lenzen moeten vervangen worden omdat ze dan vaak bekrast zijn, minder goed bevochtigen en/ of minder comfortabel gaan zitten. Uiteraard kan het ook zijn dat de lenssterkte moet worden aangepast. In principe kunnen alle sterkteafwijkingen met een vormstabiele lens gecorrigeerd worden.

Zachte lenzen

Aan zachte lenzen hoeft u bijna niet te wennen. Ze zitten meteen heel comfortabel. Sommige oogfouten kunnen echter niet zo goed worden gecorrigeerd, maar als het wel kan dan kunt u samen met onze contactlensspecialist de keuze maken: zacht of vormvast. Het onderhoud van zachte lenzen moet heel nauwkeurig gebeuren. De meest gebruikte zachte lenzen worden relatief snel vervangen om vervuiling tegen te gaan. De meeste zachte lenzen worden elke maand door een paar nieuwe vervangen. Er zijn ook soorten die een paar maanden mee gaan, maar andere typen moeten elke twee weken of zelfs elke dag vervangen worden. Dat is afhankelijk van het soort lenzen dat geschikt voor u is en waar u samen met onze contactlensspecialist voor kiest.

Zachte lenzen zijn over het algemeen wat groter dan vormvaste en bewegen iets minder op het oog. Daardoor kan er ook geen stof onder komen, wat met vormvaste lenzen een enkele keer wel eens gebeurt.

Mede hierom zijn zachte lenzen bij uitstek geschikt om te dragen bij sporten. Zelfs bij contactsporten kunnen zachte lenzen zonder problemen worden gedragen.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn vormstabiele lenzen die je alleen maar ’s nachts draagt. Overdag heb je dan zonder bril of lenzen een scherp zicht. Terwijl men slaapt, corrigeren de lenzen de sterkte van de ogen.

Het materiaal van de nachtlens laat extreem veel zuurstof door en heeft weinig invloed op het oog. Men hoeft niet lang te wennen aan dit type lenzen. Mensen die discomfort hebben van hun huidige lenzen stappen regelmatig over op nachtlenzen. Mede vanwege het grote voordeel dat er geen lenzen overdag gedragen hoeven te worden.

De speciale vorm van de lens zorgt ervoor dat de traanfilm de voorkant van het hoornvlies dusdanig vervormt dat de sterkteafwijking van het oog tijdens de nacht wordt gecorrigeerd. ’s Morgens doet men de lenzen gewoon uit. Meestal kan de nachtlensdrager na twee tot drie nachten de hele dag al goed zien zonder bril of lenzen. Na een week is het resultaat optimaal. De optometrist of contactlensspecialist kan voor u kijken of u nachtlenzen kan dragen.

Multifocale zachte lenzen

Als u boven de 40 bent, kunt u moeite krijgen met het zien op korte afstand. Je kijkt TV of bladert in de krant en uw ogen worden vermoeid. Multifocale zachte lenzen zijn hiervoor een perfecte oplossing. Met uiterste precisie wordt er een traploze multifocale zone gecreëerd, zodat de lens meerdere sterktes krijgt. Of u nu in de auto zit of achter uw computer, u blijft op elke afstand alles goed zien.

Heeft u nog nooit eerder contactlenzen gedragen? Dan zijn dit de beste contactlenzen voor u. U bent er snel aan gewend. De comfortabele zachte multifocale contactlenzen zijn ook geschikt om te dragen in wat ruwere en stoffige omstandigheden.

De nieuwste en beste zachte multifocale contactlenzen worden maandelijks of elke twee weken vervangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen waarvan Siliconen Hydrogel op dit moment de eerste keuze is. Er bestaat zelfs een cylindrische multifocale contactlens!

Vormvaste multifocale contactlenzen

Wie al vormvaste contactlenzen draagt, kan het beste overstappen op deze contactlenzen. De nieuwe generatie multifocale vormvaste contactlenzen hebben dezelfde dikte en grootte als normale vormvaste contactlenzen. Uw ogen wennen er daardoor snel aan.