onderzoeken

Onderzoeken voor uw oog

 

Oogonderzoeken

Oogmeting van de opticiens gaan veel minder ver dan het gedegen onderzoek wat een optometrist kan doen. Naar aanleiding van een intakegesprek met vragen naar uw kijkvermogen, kan er u worden geadviseerd om u verder te laten onderzoeken door de optometrist. Dit houd in dat er gekeken gaat worden naar de samenwerking van de ogen met betrekking op elkaar, met andere woorden een binoculair onderzoek. Daarnaast wordt u ook uitvoerig onderzoek gedaan naar de gezondheid van het oog. Het laatst genoemde kan door de optometrist mogelijk onderzocht worden met behulp van pupilverwijdende druppels. Dit wordt daarentegen wel eerst met u overlegd.

De optometrist onderzoekt de ogen ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van diabetes, een te hoge oogdruk of wanneer er een oogziekte voorkomt in uw familie.

Een optometrisch onderzoek: (duur 30 t/m 60 minuten)

Naast oogmetingen kunnen wij het oog en de gezondheid hiervan controleren. Glaucoom, cataract, diabetes mellitus en/ of screenen op aanwezigheid van vroegtijdige defecten aan het netvlies kunnen wij “in” het oog al vroeg tijdig traceren. Hiervoor gebruiken wij in de meesten gevallen oogdruppels om een maximaal resultaat te boeken, doordat het zicht op het oog sterk wordt verbeterd door de oogdruppels. Het vastleggen van de kleinste details op het netvlies, wordt gedaan met behulp van een funduscamera (maakt foto’s van het netvlies) en een OCT (Optical Coherence Tomography). Zo is het mogelijk om in een vroegtijdig stadium al te informeren of er iets aan de hand is met uw oog. Wanneer nodig kunnen we u doorverwijzen aan de oogarts via uw huisarts.

Meting in cyclo (gedruppeld) (15 minuten)

Wanneer er een meting uitgevoerd wordt om de sterkte zonder accommodatie (de inspanning die het oog levert om het beeld scherp te stellen) vast te kunnen stellen, waardoor het meet resultaat optimaal is. Hiervoor worden de ogen eerst gedruppeld (30 minuten wachttijd) tweede stap is dat de oogmeting wordt uitgevoerd. In meesten gevallen wordt dit, na uitvoerig overleg met de optometrist geadviseerd na het uitvoeren van de oogmeting.

Functioneel optometrisch onderzoek (duur 30 minuten)

Naar aanleiding van een oogmeting of als u bent doorverwezen door bijvoorbeeld: een logopedist, remedial teacher, fysiotherapeut of huisarts. Wordt er gekeken naar uw visuele vaardigheden en krijgt u een uitleg over u visuele status op dat moment.

Binoculair optometrisch onderzoek (duur 45 minuten)

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar de samenwerking van de ogen met betrekking op elkaar, met een daarbij aansluitend advies. Fusionele reserves, accommodatie, oogmotoriek, convergentie, fixatie disparatie zijn de punten waar in dit onderzoek naar gekeken wordt.

Fundusfoto (duur 30 minuten)

Door middel van het maken van foto’s van het netvlies ter constatering van netvliesafwijkingen die voorkunnen komen bij diabeten, macula degeneratie of hypertensie. In plaats van een afspraak bij een oogarts kunt u ook met een verwijzing van uw huisarts een afspraak bij ons maken. Daarnaast maken we ook preventief foto’s om het verloop optimaal in kaart te kunnen brengen.