Optometrie

Optometrie

 

Optometrie in Rotterdam

Oogklachten waarop met het klimmen der jaren de kans groter wordt, zijn onder andere staar, ouderdomsblindheid en droge ogen. We kijken tegenwoordig veelvuldig en langer op uiteenlopende beeldschermen, zitten vaker in ruimtes met airconditioning en vertoeven regelmatig in de zon.

Dit kan onder meer leiden tot allerlei oogklachten zoals zwarte vlekken voor de ogen of droge, rode, branderige of jeukende ogen tot lichtflitsen toe. Voor de gezondheid van uw ogen is de optometrist, het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: u kunt er zonder verwijsbrief naartoe. Hij of zij kan u gericht adviseren of doorverwijzen naar de oogarts.

Wat is Optometrie?

De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen.

Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts doorverwezen.

Een deel van de optometristen heeft, naast algemene basiskennis, een specialisatie zoals het onderzoeken en behandelen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen (binoculair zien), het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden (low vision) of het aanmeten van speciale contactlenzen (o.a. scleralenzen). Op regionaal niveau werken oogartsen, huisartsen en optometristen nauw samen met elkaar. Dat heeft als voordeel dat uw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben ieder een vierjarige HBO-opleiding afgerond. Optometristen die lid zijn van de OVN werken volgens de Gedragscode voor Optometristen, volgen na- en bijscholing en zijn veelal ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk).

Eerstelijns oogzorg

Optometrie betekent letterlijk oogmeetkunde en valt binnen de eerstelijns oogzorg. In de nabije toekomst zal iedereen die oogklachten heeft, in eerste instantie een optometrist zoals die bij Binnenhof Optiek werkzaam zijn, bezoeken voor een onderzoek van de ogen. Hij of zij houdt zich namelijk bezig met de zorg voor het oog in de ruimste zin van het woord. Tot de taak van de optometrist behoren oogmetingen, het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog en het aanmeten van brillen en lenzen. De optometrist onderzoekt gericht de oorzaak van uw klacht of onderwerpt uw ogen aan een zeer uitgebreid optometrisch onderzoek.

Vooronderzoek ooglaserbehandeling

Wie zou niet ieder moment van de dag zonder hulpmiddelen scherp willen zien? Dit is mogelijk! Via refractiechirurgie ofwel ooglaserbehandeling worden bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen permanent gecorrigeerd, waardoor een bril of lenzen niet meer nodig zijn. Refractiechirurgie is veilig en bewezen effectief. Deze vorm van oogcorrectie is in de loop der jaren geperfectioneerd en wordt wereldwijd op grote schaal toegepast. In de VS is het inmiddels de meest toegepaste medische ingreep.

Belangrijke taak optometrist

Een belangrijke taak binnen het vakgebied refractiechirurgie is weggelegd voor de optometrist. Binnenhof Optiek heeft optometristen in dienst die zich bezighouden met de zorg voor het oog in de ruimste zin van het woord, maar gespecialiseerd zijn op het terrein van de diagnostiek ofwel het vaststellen van oogafwijkingen na verrichting van onderzoeken.

Om te bepalen of uw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling, is Binnenhof Optiek dan ook het adres voor deskundige voorlichting, vooronderzoek, advies en nacontroles. U wordt volledig begeleid en geïnformeerd over alle aspecten die samenhangen met de behandeling. Wij informeren u objectief over de mogelijkheden, de argumenten voor en tegen en de kosten. Na een eerste bezoek aan Binnenhof Optiek weet u alle ins-en outs, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Herkent/heeft u één van deze volgende klachten/aandoeningen?

 • Wazig / dubbel zien
 • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
 • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk
 • Hoofdpijn
 • Moeite met scherpstellen
 • Pijn in of rond de ogen
 • Vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven
 • Lichtflitsen
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Maculadegeneratie (of komt het in de familie voor?)
 • Netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte
 • Glaucoom (of komt het in de familie voor?)

Dan is het verstandig uw ogen te laten onderzoeken bij de optometrist, ook als u nog geen problemen ervaart met zien. De optometrist kan (verdere) achteruitgang van de ogen in veel gevallen helpen tegengaan.